Válogass kedvedre közösségi receptgyűjteményünkben!
Töltsd fel te is kedvenc ételeid receptjét, képét, hogy mások is kipróbálhassák!
Receptek - Desszertek
|
||||||
|
||||||
Hozzávalók:
Hozzávalók – kb. 25 db. normál méretű, két falatból álló macaronhoz, ami 1 tepsit tesz ki –
- 80 gr tojásfehérje – ami kb. 2,5 tojásé – - 75 gr finomra darált mandula - 75 gr porcukor - 75 gr cukor ![]() - bő 1 ek. víz - piros ételfesték
A titokzatos - piros - macaron képes recept
![]() |
||||||
Elkészítés:
Az első napon annyi csak a dolgunk, hogy a tojásfehérjéket egy tálban elválasztjuk a sárgájától, s hagyjuk szobahőmérsékleten állni 1 napot.
Fogjunk egy tepsi méretű sütőpapírt, s ceruzával rajzoljunk 3,8 mm átmérőjű köröket. Ha kész, akkor a papírt fordítsuk meg, hogy a grafit részt a tepsis felén legyen, a másik felén úgyis látszódni fog a kör körvonala. Ezek után jön a hab. A porcukrot szitáljuk le, majd adjuk hozzá a szintén átszitált, őrölt mandulát. Majd a tojásfehérjét osszuk két része. Az első részt verjük fel kemény habbá, s óvatosan csepegtessünk bele egy kevés ételfestéket – a szín legyen dinamikus, mert a sütés végére kb. harmada lesz az eredeti színnek -, s óvatosan keverjük össze a mandulás cukorral. Ez után a vizet és a cukrot kezdjük el tűzön melegíteni. Pontosan 120 C-ig kell melegíteni – ezt kétféleképpen tudhatjuk meg: a legegyszerűbb, ha van cukorhőmérőnk, de ha az nincs, akkor vegyünk egy olyan hústűt aminek kerek rész van a végén, s mártsuk bele a cukorba és fújjunk belőle gömböt, olyat, mint a szappanos vízből. Amikor úgy pukkan ki, hogy hártya lesz a gömbből és nem csöpög vissza a tálba, akkor 120 C-nál vagyunk -. Amikor a szirup 115 C, kezdjük el a másik adag habot is keményre verni. Pont akkor lesz kemény a hab, amikor a szirup eléri a 120 C-t. Ekkor a szirupot óvatosan csurgatva öntsük a frissen keményre vert habhoz úgy, hogy közben verjük a habot – ehhez lehet kell még egy ember segítségül -. Ekkor az állaga kicsit visszapuhul a habnak. Ekkor ezt az új habot kis adagokban adagolva adjuk a mandulás-cukros habhoz, s keverjük el nagyon óvatosan. Ha kész, és van habzsákunk abba, ha nincs, akkor egy nylonnak vágjuk ki a sarkát és azzal formázzunk habcsók formákat a 3,8 mm átmérőjű köreinkre. Ez után hagyjuk állni 30 percet. Akkor jó az eredmény, ha nem ragad az ujjunkhoz a massza, ha óvatosan hozzáérünk. Közben a sütőt melegítsük elő 150 C-ra. Ha már nem ragadnak a csókok, tegyük a sütőbe 8 percre. Amikor eltelt az idő, zárjuk el a sütőt, nyissuk ki az ajtaját és hagyjuk állni a sütőben nyitott ajtónál 10 percig. Majd tegyük ki a munkapultra és hagyjuk teljesen kihűlni. Többfajta tölteléket lehet tenni hozzá. Lehet simán lekvárt, vagy csoki ganache-t – a min. 65%-os csokit apróra tőrjük, a tejszínt felforrósítjuk, épphogy csak a széle kezdjen el bugyogni, majd a csokihoz öntjük, elkeverjük és hagyjuk hűlni és dermedni -, lehet hozzátenni matcha tea-s mascarpone-t – én azzal szeretem a legjobban, mascarpone-t elkeverünk matcha green tea-vel -, vagy készíthetünk olyan krémet, amilyet gondolunk. Ennek az ajándéknak garantált a hatása, hiszen mutatós, finom, egyedi, mi kellhet még? Sokan azt mondják, hogy állni kell hagyni min. 1 napot ahhoz, hogy igazán jó legyen, de nekem frissen ízlik a legjobban, valamint, nem is bírnám ki, hogy 1 napig ne nyúljak hozzá, de lehet rá próbát tenni, hátha valakinek nagyobb az akaratereje :-). Read more: http://rozmaringescsokolade.blogspot.com/2011/12/kezzel-keszitett-karacsonyi-ajandek-4.html#ixzz1gcQ3nbIK
Elkészítési idő:
3 óránál több
|
||||||
Kategóriák
![]()
Cimkék
![]() |
||||||
id:3512 |
2011-12-15 17:46:09 |