Navigáció: Címlap Cikkek Érdekességek

Cikkek - Érdekességek

Kínai konyha

Cikkek - Érdekességek

kinaiA kínai konyha rendkívül változatos, és egészséges. Na persze itt nem a nálunk is elterjedt kínai gyorséttermek kínálatáról beszélek. Az alapanyagok elegyítésének és elkészítési módjának száma szinte végtelen. Egységes kínai konyha nem létezik, hisz hatalmas területről, sokszínű nemzetiségi megoszlásról beszélhetünk, így területenként igen eltérő ételekkel, és módszerekkel találkozhatunk. A tengerparti területeken több halat, és tengeri állatokat fogyasztanak, míg Pekingben például a kacsa népszerű. A pekingi kacsa az egész világon ismert és kedvelt étel.

Bővebben: Kínai konyha

   

Török konyha

Cikkek - Érdekességek

BaklavaA török konyhára jellemző a sokszínűség, az erőteljes fűszerezés, a húsok és zöldségfélék nagyszerű párosítása. Ételeik az országukon kívül is rendkívül népszerűek. Magyarországon is nagyon kedveltek a török ételek, bár többségüket a fővárosban szinte egymást érő török gyorséttermekből ismerjük, melyek csak részben tükrözik a jellegzetes török konyha sajátosságait. A sokszínűség elsősorban a szerencsés földrajzi fekvésnek köszönhető, hisz bővelkednek halakban, tenger gyümölcseiben, és a mediterrán klíma kiváló a finomabbnál finomabb zöldségek és gyümölcsök számára is.

Bővebben: Török konyha

   

Bazsalikom

Cikkek - Érdekességek

bazsalikomIgen sokoldalúan felhasználható. Alkalmas levesek, főzelékek, saláták, szószok, pácok, mártások, sültek, halételek, növényi ecetek, fűszerolajok ízesítéséhez. A paradicsomos, olaszos ételek elengedhetetlen fűszere, de azt sokan nem tudják, hogy nagyon jól passzol a majonézhez is. Öntetekhez érdemes kipróbálni, akár salátára, akár sült húshoz, halhoz.

Bővebben: Bazsalikom

   

Thai konyha

Cikkek - Érdekességek

Talán első kóstoláskor kissé különösek a thai ízek európai ízekhez szokott ízlelőbimbóinknak, Thai konyhade higgyétek el, hamar hozzá lehet szokni. A thai konyha ízeibe könnyedén beleszerethetünk.  Titka egészen egyszerű: ételeit az öt alapíz harmóniája jellemzi. Az édes, a sós, a savanyú, a keserű és a csípős teljes összhangban van a thai ételekben. Friss hozzávalók, sokféle fűszer, ezek a thai konyha jellemzői. A leggyakoribb ízesítő a curry, a chilipaprika, a koriander, a kókusztej, a gyömbér, a thai bazsalikom, a thai citromfű, a fokhagyma és a menta. Ritkán sózzák az ételt, a sós hatást halszósz ( nam pla) használatával érik el. A rákszósz, és a sós, darált rák is elterjedt.

Bővebben: Thai konyha

   

Torkos csütörtök 2009

Cikkek - Érdekességek

steak2009-ben negyedik alkalommal rendezi meg a Torkos Csütörtököt a Magyar Turizmus Zrt. Idén február 26-án élhetünk a lehetőséggel, hogy fél áron próbáljunk ki egy jó éttermet. Az akcióban azok az éttermek vehetnek részt, akik vállalják, hogy a kijelölt napon az étel- és italfogyasztásból 50%-os kedvezményt nyújtanak. Feltétel továbbá, hogy a résztvevő vendéglátóhelyek 26-ára is megtartják az akció hetében, illetve az azt megelőző héten érvényes teljes a la carte étlapjukat és itallapjukat.

Bővebben: Torkos csütörtök 2009

   

Mexikói konyha

Cikkek - Érdekességek

TacoÉn személy szerint nagyon szeretem a mexikói ételeket. Szerencsére manapság már egyre több helyen kipróbálhatjuk az ország specialitásait (ha valaki kedvet kap, tudom ajánlani, hogy tegyen egy sétát a körúton, és két remek helyből is választhat). Persze ha otthon van kedvünk kísérletezni, akkor már azt is megtehetjük. A legtöbb hozzávaló nehézségek nélkül beszerezhető, egyelőre elsősorban a fővárosban.

Mexikó minden államában más és más a specialitás, de az egész országra jellemző, hogy nagyon sok tengeri állatból készült ételt fogyasztanak. Ételek jellegzetes ízét elsősorban a speciális fűszerek adják. Az ország első a paprikafogyasztásban, és kb. húszféle borsot használnak. Jellemzően nagyon csípősen főznek. Tipikusan mexikói növény a jalaepena paprika, amihez ma már nálunk is hozzá lehet jutni.

Bővebben: Mexikói konyha

   

Rozmaring

Cikkek - Érdekességek

Fűszerként a konyha nélkülözhetetlen kelléke. A Földközi-tenger vidékén és Dél-Európában már az ókorban is kedvelt volt. Cserépben könnyen nevelhető, szárazságtűrő növény.

Bővebben: Rozmaring

   

Petrezselyem

Cikkek - Érdekességek

A magyar konyha hagyományosan használt zöldségei közé tartozik. Levesek, köretek, saláták, főzelékek elengedhetetlen kelléke. Kétféle változata létezik, a levélpetrezselyem és a gyökérpetrezselyem.

Bővebben: Petrezselyem

   

Hibabejelentés

Kérünk, ha hibát találsz az oldalon írd meg nekünk a Kapcsolat menüpont alatt vagy a Fórumon, hogy minél hamarabb ki tudjuk javítani.

Köszönjük a segítséged!